ÎMPREUNĂ, GĂSIM SOLUȚIA PENTRU A RĂSPUNDE NEVOILOR TINERILOR.

REZULTATELE SONDAJULUI ANUAL VORBESC DE LA SINE!

              În fiecare an, Asociația Un Strop de Fericire (AUSF) desfășoară un sondaj ambițios pentru a identifica nevoile și aspirațiile tinerilor din comunitate. Acest sondaj este un instrument esential pentru cei din Asociatie, ajutandu-i să dezvolte programe și proiecte care să răspundă în mod specific nevoilor identificate. Cu o misiune puternică și un angajament deosebit, AUSF pregătește tinerii pentru viitor și îi încurajează să-și descopere potențialul unic. Află cum fac acest lucru și care sunt rezultatele celui mai recent sondaj din 2020-2023.

 

Pentru a înțelege mai bine nevoile și dorințele tinerilor din comunitate, AUSF a desfășurat un sondaj detaliat, la care au participat 588 de liceeni din Ploiești ( 21% băieți și 79% fete), înscriși în clasele a 9-a și a 10-a, cu o vârstă medie de 16 ani. Cu totii fac parte din comunitatea din Prahova fiind inclusi  în programul AUSF  Scoala Pentru Viata, care vine în sprijinul lor în dezvoltarea personală și profesională.

Misiunea Asociatiei este una clară, iar tinerii care vin pentru o zi aici înțeleg cel mai bine care este rostul lor. Prin intermediul programelor educaționale și oportunităților de învățare experențială, AUSF se străduiește să pregătească tinerii pentru viitor și să îi încurajeze să devină agenți activi ai schimbării în lume prin implicare și educație. Iar acestea nu sunt vorbe goale, ci rezultate concretizate în tineri siguri pe ei, capabili să facă față schibărilor de pe piața muncii.

Secretul Asociației este că într-un timp relativ scurt, a reușit să identifice principalele nevoi ale acestor tineri, abandonați uneori de sistem și societate.

DESCOPERĂ PAS CU PAS NEVOILE  TINERILOR!

 Dezvoltarea încrederii personale (21%): Un număr semnificativ de tineri au indicat dezvoltarea încrederii în sine ca prioritate. Este vorba despre a le oferi instrumentele necesare pentru a se simți siguri pe propriile lor abilități.

Abilități de discurs public (19%): Un alt obiectiv important pentru acești tineri a fost dezvoltarea abilității de a vorbi în public. Aceasta denotă dorința lor de a putea să se exprime în fața altora cu încredere și eficacitate.

Gestionarea timpului și sarcinilor (15%): Organizarea și gestionarea eficientă a timpului și sarcinilor sunt, de asemenea, nevoi semnificative pentru un segment important de tineri. Aceste abilități sunt esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională.

Socializare (13%): Pentru alți tineri, găsirea unei comunități și construirea de relații este o prioritate importantă.

Comunicare eficientă (8%): Un numar semnificativ de tineri participanti la sondaj si-au exprimat exprimat dorința de a învăța să comunice eficient.

Stil de viață sănătos (8%): Pentru alții, un stil de viață sănătos, care implică mișcare și alimentație adecvată, este o preocupare centrală.

Interes pentru carieră (4%): Chiar dacă nu este o prioritate majoră tinand cont de varsta lor, unii dintre tineri sunt deja interesati de dezvoltarea unei cariere.

Voluntariat (3%): Alții doresc să se implice în activități de voluntariat și să contribuie la rezolvarea problemelor din comunitate.

Dorinta de a deveni lider (3%): Un număr mic, dar semnificativ, de tineri aspiră să devină lideri în comunitatea lor.

Cunoștințe noi (1%): Unii tineri au manifestat interes pentru acumularea de cunoștințe noi, în special în domeniile educației financiare și digitale.

Raportul complet poate fi accesat aici.

 

Cum răspunde Asociația “Un strop de fericire” nevoilor tinerilor?

Programul Scoala Pentru Viata (SPV) dezvoltat de Asociația Un Strop de Fericire este destinat liceenilor cu vârsta peste 14 ani și vine cu un pachet impresionant de teme și oportunități.

SPV este locul unde descoperi arta comunicării și a vorbitului în public, înveți să lucrezi în echipă și să dezvolți competențe sociale esențiale. Este mediul în care înțelegi cum să inițiezi, organizezi și facilitezi proiecte cu impact. SPV îți dezvoltă abilitățile pentru gestionarea banilor și educația financiară. Descoperi aplicații digitale și dobândești abilități digitale cruciale în era tehnologiei.

Ai 14 ani? SPV este pentru tine!

Pentru tinerii cu vârsta peste 14 ani, descoperirea și dezvoltarea potențialului personal sunt esențiale pentru a-și construi un viitor strălucit. Iar Programul SPV (Școala Pentru Viață) este răspunsul perfect la această nevoie. Acest program inovator, oferit de Asociația Un Strop de Fericire (AUSF), nu numai că promite distracție și aventură, dar pregătește și tinerii pentru provocările vieții cu o serie de teme și activități captivante.

Programul SPV abordează o varietate de teme care sunt fundamentale pentru creșterea personală și profesională a tinerilor:

Comunicare și vorbit în public: tinerii învață cum să se exprime eficient și să vorbească în public cu încredere.

Lucru în echipă și competențe sociale:  Tinerii colaborează și să dezvoltă relații semnificative.

Inițierea, organizarea și facilitarea unui proiect: Dezvoltarea abilităților de planificare și organizare este esențială pentru a-ti atinge obiectivele. Tinerii descoperă cum să-și transforme ideile în realitate.

Gestionarea banilor și educație financiară: Tinerii dobândesc cunoștințe despre gestionarea responsabilă a resurselor financiare.

Aplicații de utilizat în proiecte și abilități digitale: În era digitală, abilitățile tehnologice sunt esențiale. Tinerii învață cum să utilizeze tehnologia în mod eficient.

Consiliere în carieră, pregătirea cv-ului și a interviului de job: Programul SPV pregătește tinerii pentru viitoarele lor cariere, oferindu-le sfaturi valoroase despre cum să-și construiască un viitor profesional de succes.

Principii de leadership: Dezvoltarea calităților de lider este încurajată în program, ajutând tinerii să își asume roluri de conducere în viața lor.

Abilități de antreprenoriat: Programul încurajează gândirea creativă și antreprenorială pentru a spori spiritul de inițiativă.

Activism civic și educație de mediu: Tinerii sunt încurajați să devină cetățeni responsabili și să se implice în probleme sociale și de mediu.

Încredere personală și gestionarea emoțiilor: Dezvoltarea încrederii personale și a abilităților de gestionare a emoțiilor reprezinta o parte crucială a programului SPV.

Activități sportive: Miscarea și sănătatea sunt promovate prin activități sportive distractive.

Voluntariat, ca activitate practică: Tinerii sunt încurajați să se implice în comunitate și îi ajute pe cei din jur.

 

Programul SPV este structurat în trei etape esențiale:

  1. Învățare și transfer de informații: Tinerii participă la cursuri și ateliere care le dezvoltă abilitățile și cunoștințele.
  2. Organizarea și facilitarea proiectelor existențe: Tinerii au ocazia să aplice ceea ce au învățat prin coordonarea și facilitarea unor proiecte diverse.
  3. Inițierea propriilor proiecte: Prin mentorat, tinerii sunt încurajați să-și dezvolte propriile proiecte și idei.

 

Detalii aici:

https://www.stropdefericire.ro/scoala-pentru-viata/

 

CERTIFICARE RECUNOSCUTĂ

După absolvirea programului, tinerii primesc o certificare finală apreciată și recunoscută de universități sau angajatori ca experiență profesională valoroasă.

 

 

 

OPINIA PARTICIPANȚILOR DESPRE PROGRAM

,,În prezent, o idee care circulă permanent în această lume plină de oportunități, dar care nu sunt valorificate în totalitate, este că tinerii sunt viitorul. Oamenii își pun din ce în ce mai multă speranță în noua generație, iar Asociația ,,Un Strop de Fericire” vine în sprijinul tinerilor care își doresc să facă o schimbare. Prin intermediul programului ,,Școala pentru viață”, asociația răspunde celor mai mari nevoi ale tinerilor, urmărind să le fie alături pe parcursul creșterii lor pe plan personal.

Având ca obiectiv principal îndrumarea tinerilor spre cea mai bună versiune a lor, programul ,,Școala pentru viață” se bazează în mod special pe dezvoltarea unor competențe utile pentru viitorul fiecărui participant. Conform unor statistici efectuate în utimii trei ani de activitate ai asociației, majoritatea tinerilor și-au exprimat interesul pentru dezvoltarea abilității de a vorbi în public, de a-și organiza timpul într-un mod cât mai eficient și de a avea încredere în propria persoană.

În urma acestor răspunsuri, în ,,Școala pentru viață” au fost organizate workshopuri lunare precum Preparing My Ted Talk și Thanks For Coming To My Ted Talk, cu scopul ca tinerii să învețe cele mai importante tehnici folosite de vorbitori în fața unui public alături de mentorul Claudius Dociu și să le pună apoi în practică, învingându-și temerile și construindu-și singuri propriul discurs. De asemenea, în cadrul asociației au avut loc două ediții ale Concursului de vorbit în public pentru licenii, unde tinerii au avut ocazia să participe alături de o echipă, exprimându-și ideile în fața unui juriu format din profesioniști.

În plus, pentru a ajuta participanții programului ,,Școala pentru viață” să învețe cum să își prioritizeze sarcinile astfel încât să își atingă toate punctele de pe listă, se organizează lunar workshopul How Can I Manage My Time? . De aici, tinerii dobândesc o idee mai clară asupra organizării și descoperă cum pot deveni mai productivi.

Nu în ultimul rând, pentru ca tinerii să capete încredere în puterea lor de a face lucruri valoroase pentru comunitate, ,,Școala pentru viață” le oferă sprijin și din punct de vedere emoțional, prin intermediul workshopurilor lunare Yo No Hablo Feelings Language, organizate cu ajutorul doamnei psiholog Diana Avram. Astfel, tinerii învață cum să prindă mai mult curaj, devenind conștienți de calitățile lor și de cum le pot folosi pentru a avea un impact.

Prin urmare, programul ,,Școala pentru viață” ține cont de nevoile tinerilor, oferindu-le oportunitatea de a evolua cu fiecare workshop în parte, făcând pași semnificativi în dezvoltarea lor personală. ,,

Daria, blogger AUSF, absolventă a programului Școală Pentru Viață